Голова Паралімпійського комітету Сушкевич критикує мобілізацію інвалідів

14:52, 30.12.2023
Голова Паралімпійського комітету Сушкевич критикує мобілізацію інвалідів

Валерій Сшкевич вважає абсурдним мобілізувати людей з інвалідністю. (facebook.com/sushkevych.valerii.mykhailovych)

Голова Паралімпійського комітету України Валерій Сушкевич різко критикує ідею  мобілізувати до війська чоловіків з інвалідністю за наявності військовозобов’язаних повносправних людей.

 

На його думку, такі наміри влади та військових є абсолютним абсурдом, адже немає сенсу послаблювати армію людьми з втратою здоров’я.

 

Як інформує Україна молода, про це Валерій Сушкевич написав у соцмережах.

 

Зокрема, у дописі він наголошує, що багато років працює над вирішенням проблем соціального захисту і забезпечення прав людей з інвалідністю.

 

"Але ніколи не міг собі уявити, що мені прийдеться опрацьовувати питання правомірності, доцільності і, навіть, логічності того, що людину з інвалідністю потрібно мобілізувати, одягти в військову форму, дати зброю і включити до діючої армії під час війни.

 

Закон України: особа з інвалідністю - повнолітня особа зі стійким обмеженням життєдіяльності, зі значимою мірою втрати здоров’я. Ця особа у суспільстві потребує соціального захисту і підтримки її прав у зв’язку з обмеженням її життєво важливих функцій", - наголошує він.

 

Пан Сушкевич також акцентує увагу, що законопроєктом щодо мобілізації, який сьогодні обговорює вся країна, пропонується цій людині дати зброю і на належному рівні виконувати бойові завдання.

 

За офіційною статистикою, в Україні людей з інвалідністю ІІІ групи - біля півтора мільйона. Близько половини з них - жінки. Віднімаємо від цієї цифри людей, які досягли 60-ти років – їх приблизно до 30%.

 

"Таким чином, виходимо на цифру 500 тисяч чоловіків з інвалідністю ІІІ групи призивного віку. А тепер, відповідно до зазначеного проєкту Закону, військово-лікарські комісії вимушені будуть обстежити півмільйона чоловіків з інвалідністю ІІІ групи, абсолютна більшість з яких реально не придатна до військової служби. Причому, ці обстеження будуть проводитись 476 закладами охорони здоров’я, яким треба заплатити з коштів Національної служби здоров’я України за кожну особу з інвалідністю, яка пройшла відповідний медичний огляд.

 

НСЗУ передбачила на це понад півмільярда гривень. Розумієте? Кошти підуть не на лікування людей, що є основною функцією Національної служби здоров’я України, а на дослідження ВЛК людей з інвалідністю, щоб відправити їх до Збройних Сил України!", - йдеться у дописі.

 

Очільник Паралімпійського комітету додав: "Це я написав поки що про "логічність", "доцільність" і "фінансову обґрунтованість" мобілізації людини з інвалідністю ІІІ групи при очевидності того, що навіть ті, кого кинуть в мобілізацію - не зможуть на належному рівні, як здорові люди, виконувати бойові завдання".

 

Він також написав кілька слів про кваліфікованість і якість роботи ВЛК. За його інформацією, працівники ВЛК - це лікарі цивільних закладів охорони здоров’я, які прослухали, в тому числі онлайн, тренінг, щоб стати працівниками ВЛК.

 

"Всі люди з інвалідністю пройшли медико-соціальну експертну комісію, щоб отримати статус інвалідності. МСЕК проходить від місяця до двох місяців. ВЛК, яка дублює МСЕК, мобілізуючи людину з інвалідністю, проходить, за моїми даними, від 40 хвилин до 4 днів.

 

І знову ж, за моїми даними: працівники ВЛК допускають порушення в своїй роботі в десятки разів більше, ніж працівники МСЕК! Більш точна статистика є в урядових інституціях, де свідомі до реалій ситуації", - наголошує чиновник.

 

Підсумовуючи, пан Сушкевич робить такі висновки:

 

- абсурд мобілізувати людей з інвалідністю за наявності військовозобов’язаних повносправних людей без інвалідності;

 

- абсурд витрачати на мобілізацію людей з інвалідністю сотні мільйонів коштів МОЗ, дублюючи МСЕК, що визначила вже людину, яка має стійку втрату здоров’я;

 

- нема ніякого сенсу послаблювати потужну українську армію людьми зі стійкими обмеженнями життєдіяльності і значимою втратою здоров’я. Очевидно, що на війні користі, боєздатності від військовозобов’язаного без інвалідності значимо більше, аніж від людини з інвалідністю;

 

- очевидність, що людина з інвалідністю на війні має більш високі ризики отримати важкі поранення або загибель.

 

"А ще у мене є відчуття, що хтось хоче збурити суспільство, дискредитувати наші Збройні Сили України, підставити Верховного Головнокомандувача та Головнокомандувача Збройних Сил України…І наостанок, у мене питання: мобілізація чоловіків з інвалідністю ІІІ групи вирішить річну потребу українського війська в нових воїнах???!!!", - резюмує він.

 

Як повідомляла «УМ», Порошенко вважає, що Кабмін має відкликати дискредитований законопроєкт про мобілізацію, який суперечить законам України і вже призвів до збурення суспільства.

 

На його думку, доопрацьований законопроєкт має вносити до Ради вже не уряд, а президент Зеленський, як Верховний Головнокомандувач.