Паралімпіада: Україна здобула 98 медалей

12:44, 05.09.2021
Паралімпіада: Україна здобула 98 медалей

Українські паралімпійці вибороли 98 медалей. (Фото: www.facebook.com/NationalSportsCommitteeOfTheDisabledOfUkraine)

Збірна України завершила виступ на XVI літніх Паралімпійських іграх у Токіо (Японія) станом на неділю, 5 вересня.

 

Упродовж 12-ти змагальних днів українські спортсмени вибороли 98 медалей: 24 золоті, 47 срібних, 27 бронзових і у підсумку посіли 5-е місце за кількістю нагород і 6-е - у загальнокомандному заліку.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство молоді і спорту і Національний паралімпійський комітет України.

 

Зазначається, що Україна здобула медалі в 10-ти видах спорту з 15-ти, в яких була представлена.

 

«Вітаємо спортсменів та тренерів зі здобутими нагородами! Пишаємося!», - наголосили у Міністерстві молоді та спорту України.

 

Серед усіх видів спорту найбільше нагород Україна здобула у плаванні – 43.  З них 14 — золотих. Так, паралімпійськими чемпіонами у плаванні стали:

 

п’ять разів — Максим Крипак;

двічі — Андрій Трусов;

двічі — Єлизавета Мерешко;

по одному разу — Анна Стеценко, Денис Дубров, Денис Остапченко, Євгеній Богодайко та Михайло Сербін.

 

Також 6 золотих медалей (загалом 24) завоювали у легкій атлетиці:

 

Владислав Загребельний та Оксана Зубковська у стрибках у довжину;

Максим Коваль, Анастасія Москаленко та Марія Помазан у штовханні ядра;

Зоя Овсій у метанні булави (вперше в історії України).

 

Крім того, “золото” вибороли веслувальники Сергій Ємельянов та Роман Полянський, паверліфтерка Мар’яна Шевчук та настільна тенісистка Марина Литовченко.

 

Четверо українських спортсменів встановили світові та паралімпійські рекорди. Плавець Максим Крипак встановив рекорди у комплексному плаванні на 200 метрів та вільним стилем на 100 метрів.

 

Андрій Трусов відзначився у плаванні на 100 метрів на спині, а Єлизавета Мерешко — у плаванні на 50 метрів вільним стилем та 100 метрів вільним стилем. Також Зоя Овсій показала рекордний результат у метанні булави.

 

 

Зауважимо, що плавець Максим Крипак став найтитулованішим атлетом Токіо-2020. Представник України уперше виграв «особистий медальний залік» Паралімпіади - 7 нагород: 5 золотих 1 срібна і 1 бронзова.

 

Загалом було розіграно 539 комплектів нагород. Медалі Токіо-2020 завоювали представники 86-ти країн світу. Найбільше медалей у Китаю - 207. Другі за кількістю нагород британці - 124.