Білоруську легкоатлетку Тимановську хотіли примусово вивезти з Токіо до Мінська

19:34, 01.08.2021
Білоруську легкоатлетку Тимановську хотіли примусово вивезти з Токіо до Мінська

Легкоатлетку Христину Тимановську врятували волонтери і поліція аеропорту Токіо. (Фото Reuters та зі сторінки Instagram / kristi_timanovskaya)

Такого скандалу у світі спорту з диктаторським "душком" вже давно не було: білоруську легкоатлетку Христину Тимановську відсторонили від участі у Олімпійських іграх у Токіо і намагалися примусово вивезти до Мінська через Стамбул у неділю.

 

Так режим Лукашенка відреагував на те, що спортсменка насмілилась різко  розкритикувати білоруських спортивних чиновників.

 

Тепер бігунка боїться повертатися додому і закликає Міжнародний олімпійський комітет допомогти, бо її намагалися вивезти без згоди.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у відеозверненні самої Тимановської, яке вони встигла записати, також про це повідомляють світові ЗМІ, яким вона дала коментар вже перебуваючи у безпеці.

 

Як цитує легкоатлетку Euroradio, розлючені спортивні функціонери після критики наказали Тимановській «просто збирати речі і летіти додому».

 

За їхніми словами, рішення ухвалювали не у НОК Білорусі, а «на самому верху».

 

Напередодні Тимановська різко розкритикувала білоруських спортивних чиновників, які вирішили поставити її на командну естафету 4 по 400 метрів, хоча вона бігає індивідуальні дистанції 100 і 200 метрів.

 

                                                       Легкоатлетка Тімановська не бігає естафету. 

 

Сталося це через те, що білоруські бігунки з естафетної команди не здали достатню кількість допінг-тестів, і їх не допустили до участі в Олімпійських іграх.

 

Повідомляється, що двоє учасників білоруської делегації – "психолог і ще з НОК хтось" – привели Тимановську в зону вильоту аеропорту Токіо і збиралися посадити на рейс до Стамбула.

 

 

Однак про ситуацію стало відомо – і в зону вильоту прибули волонтери і японська поліція.

 

Вже перебуваючи у відділку поліції спортсменка зазначила, що боїться повертатися до Білорусі. До неї одразу виїхали посли Австрії і Польщі, дипломати цих країн запропонували їй допомогу і притулок.

 

Наразі дівчина залишила поліцію і перебуває у безпечному місці.