У Німеччині дозволено перебування біженців без чинного паспорта

17:43, 25.04.2024
У Німеччині дозволено перебування біженців без чинного паспорта

Надання біженцям тимчасової посвідки на проживання в Німеччині не передбачає неодмінної наявності в них чинного паспорта. (dpa)

Українські біженці можуть залишатися у Німеччині з нечинним паспортом. Адже надання тимчасової посвідки на проживання у ФРН не передбачає наявності у громадянина чинного паспорта.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив представник берлінського сенату у відповіді на запит видання DW.

 

Зокрема, у відповіді зазначається, що надання або продовження українським біженцям тимчасової посвідки на проживання в Німеччині не передбачає неодмінної наявності в них чинного паспорта.

 

Головне, щоб у німецької влади була бодай яка-небудь можливість встановити особу.

 

Право на перебування в країні та всі пов'язані з цим можливості, підкреслює представник сенату, залишаються чинними незалежно від рішення МЗС України тимчасово призупинити надання консульських послуг для українських чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном.

 

Крім того, якщо українське посольство або консульство відмовить громадянину України у видачі або продовженні його паспорта тільки на підставі непройденої ним служби в армії, то берлінське земельне управління у справах іноземців (Landesamt für Einwanderung) може видати йому для поїздок за кордон проїзний документ, що замінює паспорт.

 

Щоправда, додає представник сенату, робитиметься це лише у виняткових випадках, оскільки правила перебування іноземців у Німеччині дозволяють імміграційним відомствам видавати німецькі документи, що замінюють документи, особам призовного віку, якщо вони можуть довести наявність для поїздки вагомих причин. Військовий обов'язок сам по собі вважається в Німеччині цілком прийнятним громадянським обов'язком.

 

"Відповідні платні клопотання про видачу німецького проїзного документа будуть ретельно перевірятися і, як правило, відхилятися", - додав він.

 

Як повідоляла «УМ», днями глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що головним пріоритетом зараз є захист України від знищення. А перебування за кордоном не звільняє громадянина від обов’язків перед Батьківщиною.

 

Відтак МЗС України зупинило надання консульських послуг українцям за кордоном. Його обіцяють відновити відповідно до змін у законодавстві щодо військового обліку. Правники вважають це порушенням Конституції країни та самоуправством.