«Культурна» зачистка: окупанти в Криму нищать українські книги в бібліотеках

09:15, 25.04.2024
«Культурна» зачистка: окупанти в Криму нищать українські книги в бібліотеках

Окупанти проводять зачистки українських книг в бібліотеках Криму.

Нові чистки в бібліотеках тимчасово окупованого Криму проводять російські загарбники.

 

Так, окупанти шукають книги зі згадками Голодомору, визвольної боротьби українського народу та діяльності кримських татар на півострові.

 

Як інформує УМ, про це повідомили 24 квітня на сайті Центру національного спротиву.

 

За інформацією українського підпілля вказівки щодо зачистки літератури розіслано в усі бібліотеки Криму від провідного методиста республіканської універсальної наукової бібліотеки ім. Франка Софії Рибак.

 

Вона закликала прибрати з полиць книги, у котрих згадується про Голодомор, визвольну боротьбу українського народу та літературу про діяльність кримських татар на півострові.

 

"Окрім переліченої літератури, методист доводить інформацію про рішення мін'юсту РФ щодо визнаного Росією "переліку нацистських організацій та символів", — розповіли в ЦНС.

 

Відомо, що до цього списку було внесено Українську повстанську армію та Організацію українських націоналістів. Відтепер там вважають "нацистськими" вітання "Слава Україні" і відповідь "Героям слава" та український тризуб.

 

Методистка наказала, аби всі книги, на яких зображений тризуб, були вилучені з фондів.

 

Нагадаємо, що практику боротьби з  книгами росіяни запозичили в нацистської Німеччини. При цьому, росіяни виправдовують це тим, що вони вилучають «нацистську літературу». Втім до переліку такої літератури потрапляють всі українські книги. Якщо ж такі розпорядження будуть не виконані, окупаційна влада обіцяє покарання за непослух.

 

Як повідомляла УМ, Послідовники Гебельса: російські військові спалюють українські книжки в котельнях.